Bij een teamcoach denk je al snel aan een externe coach die wordt ingezet als een team problemen heeft of een start wil maken als team.
Meer en meer zien we daarnaast teamcoaches die teams continu helpen steeds beter te worden als team én in het werk dat het team samen te verzetten heeft. Niet probleemgericht dus, maar potentiegericht.Hierbij leert de coach het team ook hun werk samen (steeds) beter en slimmer te organiseren.
Voor dit soort coaches is de unieke opleiding agile-lean teamcoaching ontwikkeld. In deze leergang leer je niet alleen stevige teamcoachskills, maar ook hoe je mede op basis van het gedachtengoed vanuit lean en agile kunt helpen bouwen aan gezonde organisaties met zelfstandige -continu verbeterende- teams.
Programma
De opleiding is opgedeeld in 4 fasen:
- Startfase met individuele intake, 2 lesdagen basiscoaching en intervisiemodule
+ optioneel (afhankelijk van voorkennis): zelfstudiemodules, praktijkdag en begeleidingsdagen 'lean voor agile-lean teamcoaches' en 'agile voor agile-lean teamcoaches') - Startbekwaam teamcoach (5 dagen)
- Agile-lean teamcoaching als professie (4 dagen)
- Afrondingsfase met praktijkopdracht en eindgesprek
Afhankelijk van voorkennis en ervaring kan eventueel vrijstelling verkregen worden voor lesdagen of zelfstudie-onderdelen.
Planning
Als je onderaan de pagina bij de inschrijfmogelijkheden klikt op 'onderdelen' zie je op dit moment beschikbare startdata en de data waarop de vaste onderdelen van de leergang gepland zijn.
Na inschrijving is het nog mogelijk data aan te passen of vervangende data te vinden als er één of meerdere data zijn die je niet goed passen.
Kosten
De prijs van de volledige opleiding bedraagt 6750 euro. Dit is inclusief catering, literatuur, PHBO-inschrijving en de mogelijkheid om onder begeleiding je scrum- en/of greenbeltcertificeringen te behalen.
Onderdelen
- 5 KSF's: basis voor ontwikkeling (CE1/ALT1)
- Contextgericht coachen (ALT2)
- Teams faciliteren op wendbaarheid (ALT3)
- Intervisie module (dagdeel - online)
- Van groep tot volwassen team (ALT4)
- Teaminterventies in het hier-en-nu (ALT5)
- Van wrijving tot team-leerproces (ALT6)
- De stap richting zelforganiserend team (ALT7/TCW5)
- Agile-lean teamcoaching in praktijk (ALT8)
- Paarse interventies professioneel onderbouwen (ALT9)
- Teams in de context van transities (ALT10)
- De agile-lean teamcoach zelf op de foto (ALT11)
- Afronding PHBO Agile-lean teamcoaching
Over Post-HBO en ST!R geaccrediteerde trajecten
Post-HBO trajecten van Coachboulevard leiden je op tot professioneel coach. Dat wil zeggen dat je na certificering in staat bent om als coach zelfstandig te functioneren en je handelen goed theoretisch te onderbouwen. Zo'n degelijke beroepsopleiding vraagt wel wat van je. In een periode van ruim een jaar volg je lesdagen en bereid je je daar gedegen op voor. Ook neem je deel aan een intervisiegroep. Op tweederde van de opleiding doe je een tussenassesment om een beeld te krijgen waar je staat in het vereiste competentieprofiel.
Instroomeis
Aantoonbaar hbo werk- of denkniveau.
Leerhouding: je neemt graag regie op je eigen leerproces en bent bereid te reflecteren op je eigen handelen.
Overige eisen
- Vastgesteld aantal contacturen (lesuren en begeleiding) en praktijkuren
- Actieve deelname aan intervisiegroep
- Portfolio waarmee je aantoonbaar je ontwikkeling weergeeft.
- Praktijktraject waarmee je je professionele ontwikkeling aantoont.
Wil je vooral coachende vaardigheden opdoen of weet je nog niet of je van coaching je vak wilt maken doe dan (eerst) een praktijkopleiding of volg een aantal bouwblokken van twee dagen.
Eigen regie- ook op de planning van je opleiding
Er zijn per jaar vier of vijf mogelijkheden om met een post-HBO traject te starten. Vanuit een startdatum volgt een logische leerlijn waarbij er telkens ongeveer een maand tussen lesdagen zit, schoolvakanties niet meegeteld.
Inschrijven voor zo'n leerlijn betekent niet vastzitten aan die planning. Mochten er data zijn die niet passen dan zijn er vaak mogelijkheden om de dag te volgen in een andere leerlijn. Ook versnellen of vertragen is in overleg vaak prima mogelijk. Over het algemeen is het de ervaring dat het fijn is om vertrouwde gezichten te zien tijdens lesdagen, maar dat het leerproces er juist ook bij gebaat kan zijn andere collega-deelnemers tegen te komen.