Een verfrissende duik in het vak Executive Coaching – Coach Boulevard

Actueel

Een verfrissende duik in het vak Executive Coaching

Het coachen van executives zoals bestuurders en directeuren, is een lastige en soms zelfs eenzame klus. Als executive coach ga je aan de slag met iemand die vooral gewend is dat anderen naar hém luisteren en die zelf misschien niet eens om een coachingstraject heeft gevraagd! Tegenover je zit een man of vrouw die zich niet makkelijk laat beïnvloeden. Een snelle, intelligente beslisser die het liefst alleen opereert. Dat is de dynamiek van het executive coachingstraject.

Vertrouwensband

Het is aan jou om je met de executive te verbinden en een vertrouwensband op te bouwen. Dat doe je door in de eerste plaats zijn taal te spreken – die van de snelle beslisser, de strateeg. Je bent ook bekend met zijn werkterrein, de uitdagingen en keuzes waar hij voor staat en de machtsdynamieken die dáár spelen. Jouw kennis van zaken en inzichten helpen om zijn vertrouwen te winnen. En ze stellen je in staat langzaam maar zeker de executive te laten reflecteren op zijn eigen aandeel in het spel. Zonder hem de schuld te geven.

Reflectie & feedback

Dit is executive coaching ten voeten uit. Jij verstaat dit vak maar dat neemt niet weg dat er nogal wat van je gevraagd wordt en je verdraagzaamheid op de proef gesteld. Net zoals het voor de executive vaak lonely at the topis, kan jou soms hetzelfde gevoel bekruipen. Je hebt behoefte aan feedback en reflectie. Waar sta je nu? Hoe zet je jezelf klem? Hoe gebruik je de kracht van het hier-en-nu? De masterclass Executive Coaching biedt je dé kans om hier onder leiding van een mastercoach mee aan de slag te gaan. Het is een verfrissende duik in het vak.
 
Hoe beweeg je je in het coachingstraject? Hoe neem je een gelijkwaardige positie in naast een coachee die gewend is boven anderen uit te torenen? Hoe zit het met je incasserings- en herstelvermogen? En hoe zet je dat in ten behoeve van het lerend vermogen van je coachee? Je gaat op zoek naar hoe je de balans vindt in de coachingsrelatie zodat je eerlijke feedback kunt geven die je executive écht verder helpt. Want dat blijft uiteindelijk de focus: de invloed van persoonlijke (knel)punten, dilemma’s en struikelblokken van je coachee op executive beslissingen die de organisatie direct raken.

NB. Deze blog verscheen in de zomer van 2019 van de hand van de ontwikkelaar van de Masterclass Executive Coaching, Roy de Brabander. Roy is senior-coachopleider bij Coach Boulevard en schreef samen met Marijke Lingsma het Praktijkboek teamcoaching aan de slag. Deze speciale masterclass is een buitenkans voor iedere executive coach die behoefte heeft aan reflectie, onderbouwing en op zoek is naar verdieping van het vak.